Ten geleide

Ondernemers,
Dat zijn het, de drie hier beschreven opeenvolgende geslachten De Jonge. Ondernemers in zakelijke zin, mar toch ook en soms vooral in ideŽel opzicht.

Nummer een, Roelof de Jonge, bracht het van veenarbeider tot eigen baas op eigen bedrijf. Maar hij was ook een steunpilaar voor de kerk, de school en het maatschappelijke leven in Dalerpeel / Nieuwe Krim. Sterker nog, hij was grondlegger en gangmaker tegelijkertijd; trouw en toegewijd aan eenmaal begonnen ondernemingen tot heil van de medemens.

Nummer twee, Johannes de Jonge, begon in zijn "keet van Jans" een simpel winkeltje, dat uitgroeide tot een galanteriezaak en daarna tot een drukkersbedrijf. Ook hij was een bestuurder van formaat, die zich in het dorp op velerlei gebied voor de gemeenschap inzette. Vaak waren zijn initiatieven van grote invloed op nieuwe ontwikkelingen.

Nummer drie, Henk de Jonge, zag zijn stencilliefhebberij uitgroeien tot een echte drukkerij. Een bedrijf met allure, thans gehuisvest in een modern gebouw. Daarnaast werd ook hij actief in het verenigingsleven, nu uiteraard in de Daler gemeenschap.

Roelof,Johannes en Henk waren en zijn alle drie, ondanks hun drukke werkzaamheden, sterk kerkelijk en maatschappelijk betrokken. Zij hadden echter geen van drieŽn zoveel voor hun omgeving kunnen betekenen, als ze niet de volledige steun gehad hadden en hebben van Albertje, Bartha en Hanneke. Ook dat gegeven hebben de drie opeenvolgende geslachten gemeen: volledige inzet van mannen en vrouwen. Toen Henk de Jonge mij vroeg dit boekje te schrijven, heb ik direct toegestemd, omdat ik een vriend niet graag teleurstel. Al onderzoekend en noterend echter werd ik steeds meer geboeid door zoveel ondernemingsgeest, decennia lang.

Drie geslachten De Jonge gingen voor mij leven. Op het eerste gezicht gewone mensen in een gewoon dorp, niets bijzonders. Wie echter verder kijkt, ontdekt een boeiend verhaal!

Dit verhaal!

Dalen, 9 november 1996

Huib D. Minderhoud.